CONSTRUÏM FUTUR.

Antonio Gabarri: “La meva figura és molt difícil d’entendre per a algú que no és gitano”

Reconegut i respectat per la seva feina com a mitjancer de conflictes, Antonio Gabarri Giménez, també conegut com l’oncle Antonio, va néixer a Manresa l’any 1950. Als anys 70 va arribar a Reus i 10 anys després, es va traslladar al barri Sant Josep Obrer. El 2007 va crear, juntament amb el seu cosí, l’Associació Gitana Catalana Sant Josep Obrer, de la qual n’és el president. Entre els diferents projectes que desenvolupa des de l’entitat, aquest mes de març ha engegat una iniciativa per finançar el carnet de conduir a joves amb dificultats econòmiques.

Per què decideixen crear l’associació?

La vam crear amb l’objectiu d’ajudar al nostre poble en tot el que fos possible. Actualment l’Associació té en marxa diversos projectes, com per exemple, el repartiment d’aliments, provinents del Banc dels Aliments, per a les famílies més necessitades. També fem de mitjancers de persones amb problemes d’habitatge o realitzem classes d’informàtica a la nostra seu.

Com era el barri quan vostè hi va arribar?

El 80% de les persones que viuen al barri hi són des que es van construir els pisos de Mas Pellicer. Però fa 30 anys hi havia algunes persones conflictives i es vivia molt malament.

Què van fer vostès per millorar el barri?

En aquella època al barri es venia molta droga i la policia no podia acabar amb aquest conflicte. Llavors, els gitanos de la zona vam decidir ajuntar-nos i amb la nostra unió vam aconseguir que certes persones marxessin d’aquí i, a poc a poc, aquest problema s’ha anat regulant, fins avui dia, que els veïns poden viure en convivència.

Vostè és un referent per la seva tasca com a mitjancer. Com definiria la seva figura?

La meva figura és molt difícil d’entendre per a algú que no és gitano. En canvi, el gitano l’entén ràpid. Sóc una figura respectada pel nostre poble. Un respecte que es guanya amb la feina del dia a dia, amb el treball continu. Sóc un referent a la comunitat gitana perquè sempre m’ha agradat ajudar a la gent, tant als gitanos com als que no ho són.

Antonio Gabarri conversant amb un veí del barri

Imaginem que el més important és el diàleg…

Exacte. Des de l’associació donem suport i assessorament a tothom. A vegades em criden de barris d’altres ciutats, com Camplar, a Tarragona, on m’han demanat resoldre algun conflicte. Però la convivència també s’aconsegueix resolent els petits problemes diaris. Per exemple, una vegada, uns nens que jugaven a pilota li van xafar un vidre a un veí que en aquell moment estava a l’atur. Llavors, vaig decidir pagar-li la reparació a aquest senyor i vaig fer que els nens em donessin un euro cada dia fins que van pagar el total de la factura. Són petits actes amb què s’aconsegueix mantenir la convivència al barri.

Des de l’associació han treballat, sobretot, per eradicar la droga al barri. En quins projectes treballen ara?

Els nostres esforços avui se centren a posar fi a l’absentisme escolar. Volem escolaritzar als nens sense que perdin les seves arrels. Per aconseguir-ho, ens hem unit les entitats Tu Refugio, l’Associació de Veïns Primer de Maig i nosaltres, i hem creat sis nous equips de futbol sala, que apleguen a 70 nens d’entre sis i catorze anys del barri. Aquest projecte ha estat possible gràcies a que ara fa uns mesos, l’Ajuntament de Reus va construir una pista poliesportiva al barri, perquè els més joves tinguessin un espai per practicar l’esport. El nostre objectiu amb tot això és treure als nens del carrer.

Com afecta l’absentisme escolar a la comunitat gitana?

Aquest és un dels grans problemes que tenim i que també afecta les nenes. Moltes no volen estudiar i es queden a casa. És per això que també volem treballar amb les nenes en aquesta línia, a través de l’esport. La nostra idea és crear un equip de bàsquet femení. Però també treballem en altres projectes, i ja ho tenim tot preparat per engegar un taller de disseny per a noies, que impartirà una dissenyadora professional.

I aquest mes de març han engegat un projecte per ajudar a joves a treure’s el carnet de conduir…

A principis de mes es va engegar aquesta iniciativa dirigida a joves, tant gitanos com no gitanos. Gràcies a un acord entre l’associació i l’autoescola Rally de Reus, els alumnes s’estalvien la matrícula i per només 5€ se’ls hi dóna un llibre i un CD perquè puguin estudiar la teoria des de casa. A més, dos cops per setmana tenen el suport d’un professor. De moment, ja s’estan beneficiant del projecte 25 joves.

Després de tants anys treballant pel barri, quin és el canvi més important que s’ha fet?

El barri ha fet un gran canvi. Hi ha convivència i benestar. Només cal veure com ha canviat el nostre entorn, amb els nous equipaments que s’hi han construït al voltant. Tot plegat ha estat gràcies a la tasca de les entitats i de l’Ajuntament, que finalment, s’ha abocat per millorar el barri, que és el que necessitàvem.

Antonio Gabarri a la seu, on distribueix els aliments entre els veïns
Antonio Gabarri a la seu, on distribueix els aliments entre els veïns

Què és el que més li agrada de la seva feina?

Resoldre problemes, ho porto a la sang això. El que més em satisfà és quan intentes ajudar a algú i surt bé. És un orgull.

Galeria d’imatges:

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Close